På opdagelse i Sangiovese


Sangiovese er langt den mest udbredte druesort i regionen Toscana, hvor den er et uundværligt og uerstatteligt element i produktionen af nogle af verdens mest berømte vine. Men denne druesort findes i mange regioner, ikke kun i Toscana, men også i det centrale Italien.

Sangiovese er til stede i blandingen i mange berømte vine, nogle gange endda udelukkende.

Skal vi nævne et par stykker?


Brunello di Montalcino
Vino Nobile di Montepulciano
Morellino di Scansano
Bolgheri vine
Chianti vine

På vores hjemmeside kan du i øjeblikket finde 17 rødvine og en rosè vin lavet på sangiovese-druer.

Sangiovese-vin


I Toscana skelner man i virkeligheden mellem to store familier af Sangiovese: Sangiovese Grosso, også kendt som Brunello og Prugnolo Gentile, og Sangiovese Piccolo. Det er en grov opdeling foretaget efter druernes størrelse, og denne skelnen har ingen taksonomisk eller videnskabelig reference, og der henvises generelt til Sangiovese overalt. Det er dog stadig hver enkelt vingårds stolthed og glæde at udvælge bestemte kloner, som har en særlig karakteristik.

Sangiovese er meget alsidig: Hvis den bruges rigtigt, giver den ekstremt fine vine med lang holdbarhed, men det er også muligt at udnytte den til produktion af vine, som vi kan definere som dagligdags og mindre krævende. Det er derfor, den er langt den mest dyrkede druesort i Italien: den er lige så elsket af de store, kendte vinhuse som af meget små producenter.

Når man smager på Sangiovese-baserede vine, fremstår de som fyldige og interessante. Deres duft koncentrerer sig om primære dufte af blommer, kirsebær og brombær, som med alderen udvikler sig mod de syltede dufte af disse frugter; til disse kan tilføjes dem, der stammer fra det træ, de er modnet i - vi taler her typisk om dufte af vanilje, kaffe og kakao.

Et par historiske noter...

Sangioveses oprindelse og herkomst er usikker. De første sikre oplysninger går tilbage til det 16. århundrede: Vi finder spor af den i nogle dokumenter, hvor den kaldes "Sangiocheto" eller "Sangioveto". Men selve navnets oprindelse er usikker: Nogle siger, at det stammer fra "sangiovannese", dvs. stammer fra San Giovanni Valdarno, og andre sporer det tilbage til den dialektale definition af en tidlig vinstok, "san giovannina", hvis knopskydning fandt sted i slutningen af juni til Sankt Johannes-festen; men der er også dem, der hævder, at ordet Sangiovese stammer fra "sanguegiovese", dvs. "Jupiters blod", da vinstokken siges at komme fra Monte Giove, nær Santarcangelo di Romagna. Selv på dette sidste punkt er der ingen sikkerhed; tværtimod har nyere undersøgelser vist, at Sangiovese er beslægtet med mange druesorter, der findes i det sydlige Italien.

Sådan parrer du Sangiovese med mad ved bordet


Sangiovese-baserede vines egenskaber gør dem velegnede til at drikke til forretter med kødsauce og hovedretter med rødt kød, både grillet og bagt, samt vildt.

Det er ikke tilfældigt, at denne typiske toskanske druesort passer perfekt til de traditionelle retter i regionen.

Her kan du udvælge vores rødvine efter druesort