Brunello di Montalcino DOCG 2019, Gianni Brunelli Le Chiuse di Sotto
Om vinen
Gianni Brunellis Brunello 2019 er et mesterværk, der perfekt illustrerer vingårdens evne til at forene Montalcinos nordlige friskhed med den sydlige varme. Vinen er fremstillet på 100% Sangiovese Grosso, høstet fra to forskellige marker: "Le Chiuse di Sotto" i nord (som giver duft og syre) og "Podernovone" i syd (som giver struktur og dybde).
I glasset står vinen lysende rubinrød med stor klarhed. Duften er intens og utrolig raffineret med aromaer af vilde jordbær, røde kirsebær, blodappelsin, tørrede roser og en underliggende mineralsk tone af knust sten. Smagen er vibrerende og energisk; den besidder en "vægtløs intensitet", hvor frugten er ren og præcis, støttet af fintvævede, silkeagtige tanniner og en spændstig syre. Eftersmagen er saltet, mineralsk og vedvarende. Det er en vin, der taler med lavmælt autoritet snarere end højlydt kraft.
Om producenten
Gianni Brunelli Le Chiuse di Sotto er en lille, familieejet juvel i Montalcino. Vingården blev grundlagt i 1987 af Gianni Brunelli (som desværre gik bort i 2008) og drives i dag med usvigelig dedikation af hans hustru, Laura Brunelli.
Filosofien er dybt forankret i respekten for naturen og traditionen. Laura arbejder minutiøst i marken for at sikre sunde druer, hvilket gør indgriben i kælderen minimal. Vinificeringen er klassisk: spontangæring uden temperaturstyring efterfulgt af langsom maceration. Lagringen foregår på store slaviske egetræsfade (botti) på 20-30 hl i ca. 30 måneder. Der anvendes aldrig små barriques, da målet er at fremhæve Sangioveses rene frugt og terroirets karakter, ikke at sminke vinen med vanilje eller ristet eg.
Vurderinger fra Vinkritikere
2019-årgangen fra Gianni Brunelli regnes for en af årgangens absolutte topvine og har høstet stående klapsalver:
- Kerin O'Keefe: 99 point
- Vinous (Eric Guido): 95 point
- Robert Parker (The Wine Advocate): 95 point
- Jancis Robinson: 17.5/20
