Om Fina Vini
Det var i 2005 at Bruno Fina sammen med sin kone Mariella åbnede Cantina Fina. Bruno var allerede en etableret oenolog, men det var hans samarbejde med Giacomo Tachis, der førte til forståelsen af Siciliens oenologiske potentiale med dens vifte af makro- og mikrozoner.
Vineriet er placeret mellem Marsala og Erice på et forbjerg med udsyn over Isole dello Stagnone Nature Reserve, hvor nærheden af Middelhavet udøver en modererende indflydelse og tilfører vinene en imponerende saftighed. Grillo dyrkes tættest på kysten, medens andre druer dyrkes mellem 400 og 450 meter over havet (for Kike’s vedkommende 550 meter over havet), hvor vinene nyder fordel af køligere vinde og en markant daglig temperatur variation. Bruno’s tilgang til vindyrkning er en minutiøs vurdering af jorden og klimaet for at identificere den optimale placering til de forskellige druer. Han accepterer ikke det synspunkt, at autentiske vine kun kan produceres med lokale druer, hvilket afspejles i vinmarkerne, hvor lokale druer står side om side med internationale druetyper.
Denne professionelle tilgang til valg af druetyper har naturligt udviklet sig til en beslutning om at dyrke vinmarkerne med økologiske metoder. Hovedparten af Fina’s vinmarker (70 %) er certificerede organiske og resten er under omlægning. Vineriet er indrettet, så der sikres en maksimal kvalitet under forarbejdningen af druerne, idet der anvendes moderne og innovative teknologier såsom solceller, et system til mikrofiltrering, påfyldningsanlæg og temperaturkontrollerede rum til lagring i egetønder og store træfade.
Cantine Fina er anerkendt for at have spillet en stor rolle i udviklingen af denne del af det vestlige Sicilien. I dag arbejder Bruno’s tre børn sammen med ham med den samme dedikation for at lave fyldige, elegante vine, som har fundet deres fulde udtryk på denne unikke lokation.