Querciolo Riserva Q 2015, Voltumna
Om vinen
Vingården har flere marker som alle er placeret ca. 300 meter over havets overflade, og denne vin kommer fra den en mark der hovedsageligt er ler. Arbejdet i vinmarken sker ud fra en biodynamisk tilgang, hvor man tilstræber at skabe en bred biodiversitet omkring selve vinstokken uden brug af sprøjtemidler og pesticider.
Vindruerne omgives hver morgen af en tæt tåge som indhyller hele vinmarken. Dette skaber perfekte betingelser for at udvikle en smule botrytis i druerne. Vinen er lagret på små fade i 18 måneder.
Vinen viser i duften tydeligt, hvorledes den skiller sig ud fra dens ”lillebror”, Querciolo Sangiovese. Selvom denne Riserva Q har nøjagtig samme duftprofil, så er der bare mere af alt. En utrolig kraftig og intens næse som viser perfekt balancekunst mellem syrlige noter af rødkål op imod sødlige noter af blommekompot tilsat vanilje og nelliker. Denne Riserva Q er et sandt muskelbundt i power og intensitet. Som en tsunamibølge overvældes man af kaskader af tæt mørk frugt og krydderier.
Vinen besidder på paletten en varme og massiv fylde, som er svær at sætte ord på. Den mørke, dybe og varme frugt pakker med fløjlsbløde tanniner vinens relativt høje alkohol flot ind. På paletten giver syren en silkeblød fornemmelse i munden, og den har en meget lang finish.
Læs mere om vinen her..
Producenten
Valeria og Marzio Politi er vinmagerne bag Voltumna. De har 2,5 ha vinmarker på deres ejendom på 5 ha, som er placeret i Dicomano i Mugello dalen nord for Firenze. Denne brede grønne dal, hvor floden Sieve går på kryds og tværs, afgrænses mod nord af de Toskanske Appeniner og mod syd af bjerget Monte Giove.
De stillede spørgsmål ved anvendelse af industrielt producerede pesticider i landbruget, og valgte at dyrke jorden biodynamisk i Voltumna, med den hensigt at lave vine, der er ‘så naturlige som muligt’.
Deres vine er baseret på druetyperne Sangiovese, Pinot Noir og Pinot Grigio, gæringen udføres med naturlig gær, og de færdige vine bliver ikke klareret eller filtreret
Læs mere om producenten her..
Det siger anmelderne om vinen:
Flaskehalsen: 4/6 stjerner el. 88 points - se anmeldelse her.
"Sangiovese-druen optræder her i en primært sprælsk og spændstig udgave, men det er altså til at have med at gøre, fordi der også gives rigeligt med plads til den saft og blødhed, der ligger i bunden af oplevelsen."
Houlbergs Vinblog: 5,5/7 points - læs hele anmeldelsen her...
"WAUW for s…. og pardon my french eller næsten. Men der er sgu skrald på drengen. Det er øko-bio, svedig landmand, mødding, garvet læder og kogte nødder. Frugten er godt moden og måske endda også på vej videre … næsten lidt småoxideret. Det er kirsebær, blommer, ribs, violer og tør tobak.
I kæften er det mundsmeltende godt og vinen hænger bare i lang, lang, lang tid efter, at du har synket. Det er så rundt, modent, elegant med let pibetobak, lyse kirsebær, ribs, nødder og har næsten sart og fin aristokratisk syre og en tussegammel balsamicoeddike. Til prisen er det et fund, men formentlig er det ingen kældervin, men en vin, som man nu bare knuselsker. 94 point."