En kort introduktion til vinproducenten Ruggieri Corsini og deres vine fra Piemonte.

Loredana Addari og Nicola Argamante, begge uddannet inden for landbrug og specialiseret i vindyrkning og ønologi, blev forenet af den samme drøm.

I 1994 besluttede de sig for at ændre deres liv; de forlod bylivet og købte en lille ejendom i hjertet af Langhe i Monforte d'Alba, en historisk landsby, der er karakteristisk med sine gamle stenhuse. Den ligger blandt vinlandskaberne i Piemonte, som er på UNESCO's verdensarvsliste, og den er også en af de "100 smukkeste landsbyer i Italien".

I dag er det en familiedrevet vingård. Ejendommen drives og plejes af dem og deres døtre Francesca og Vittoria. Ejendommen har fået sit navn "Corsini" fra landsbyen Monforte d'Alba, hvor den ligger, og "Ruggeri" fra efternavnet på Nicolas mor, som bidrog økonomisk til opstarten af virksomheden, så de kunne give liv til deres drøm.

I begyndelsen omfattede produktionen kun de traditionelle vine fra Langhe: Dolcetto d'Alba, Barbera d'Alba og Barolo. Som årene gik, og virksomheden voksede, blev andre vine føjet til klassikerne, herunder flere rødvine, en rosé og to hvidvine. I 1996, det første år af firmaets eksistens, blev der produceret 6000 flasker, som hovedsageligt blev solgt på det udenlandske marked.

Vi har valgt disse vine fra Corsini til vores sortiment:

1.  Langhe Rosato DOC 2022, Corsini
Vinen har noter af jordbær, hindbær og roser, der sammen med hints af krydderier og urter giver vinen en kompleks bouquet. Smagen er frisk og saftig med røde sommerfrugter, der sammen med den livlige syre giver en let drikkelig vin med karakter.

2. Langhe Nebbiolo DOC 2021, Corsini
Vinen har en medium rubinrød farve. Dufter af friske og elegante aromaer. Der er violer, bær, brombær, mynte og et strejf af sort peber i næsen og ganen. Smagen er medium fyldig, med stor saftighed og lækker rød frugt. En god syre fuldender denne charmerende vin.

Det siger anmelderne om vinen: Houlbergs Vinblog: 5/7 points - læs hele anmeldelsen her...
"I næsen er vinen lys, parfumeret med læder, seletøj, violer, mynte, rosenblade og en skarp stringent italiensk syre, ribs, moreller, noget tranebærjuice, hæfteplaster, pilleglas og balsamisk syre. Smagen er skarp, skærende, stram og frisk med virkelig tør syre, masser af lys frugt med grønne jordbær, hindbær, ribs samt en snert af lidt sødbitter lemon, som bidrager til vinens lette, ungdommelige og friske smag samt tørre tanniner, som dog aldrig bider for alvor, men bare giver vinen energi og liv. 91 point."

3. Barbera d'Alba Superiore "Armujan" DOC 2021, Corsini
Vinen er rubinrød og dufter af solbær og kirsebær samt lidt vanilje fra fadet. Smagen er fyldig med noter af kirsebær, solbær og hindbær. Fadlagringen sikrer en god fylde, der afbalanceres af den friske syre. Denne vin er højt værdsat og anerkendt af internationale vinmagasiner. Det er en vin, der kan drikkes ung eller lagres i otte til ti år.

Det siger anmelderne om vinen: Houlbergs Vinblog: 5/7 points - læs hele anmeldelsen her...
"Mørk og dyb … duften er mørk og dyb med en anelse nelliker, sød finsk lakrids, solbær, kirsebær, eksotisk træ … mahogni, teak samt våde egefade, men virker egentlig ganske tør og krydret. Det dufter som en fyldig, mørk og lidt vamset vin med en lille herlig landlighed. Smagen er også lidt blød og vamset med med en frisk lille kerne … sådan solbær, brombær og sorte kirsebær med noget ribs, som får vinen til at virke frisk med et lille lemonagtig og bitter bid. Dermed bliver det sammenlagt til en frisk Barbera med tonsvis af frugt, nerve og en levende syre, lys saftighed og virkelig god smag. 92 point."

4. Chardonnay DOC 2021, Corsini
En vin med en intens og kompleks bouquet, god struktur og diskrete tanniner. Denne vin blev udtænkt af Corsini som den "ideelle" hvidvin, der afspejler deres smag. Den har en gyldengul farve, en sødmefuld næse med antydninger af citrus, banan, ristet hasselnød, honning og vanilje.

Det siger anmelderne om vinen: Houlbergs Vinblog: 5,5/7 points - læs hele anmeldelsen her...
"Smukt … vild lækker aroma, hvor man bestemt får en smule Chardonnay fadfedme, men også en langt mere stringent, klar og frugtrig aroma, der er småberusende. Den får lidt smørfedme med nødder, Nutella, vanilje samt en lidt småeksotisk frugt med mango, abrikos, dåsepærer og noget banan suppleret med tropisk ædeltræ, men alt doseret let, således det aldrig bliver for meget eller overdone. I munden er der også en cremet, blød og meget frugtrig smag, som samtidig virker slank, adræt, sart og fin … har hvid peber og en syre, der virker levende, sitrende med citroner, lemon, grillet lemon samt abrikos, halvbitre noter og lang eftersmag. 94 point."

5. Pinot Nero Argamakow DOC 2018, Corsini
Vinen er lys rød, og har en dejlig frisk og frugtig duft af røde bær. Vinen har bløde tanniner og smuk frugt, herunder solbær, brombær og hindbær. Smagen er kompleks og samtidig fin og elegant, som den er i en god Pinot Noir. Her er mørke frugter, chokolade og lakrids og fine tanniner. Den kan drikkes, mens den stadig er ung, eller den kan ligge og modne i ti til femten år.

Det siger anmelderne om vinen: Houlbergs Vinblog: 5,5/7 points - læs hele anmeldelsen her...
"I glasset er det en lys, let vin med et lidt grumset skær og duften rummer både medicinskab, pilleglas, tørrede rosenblade, læder, lys tobak, babybræk – på den gode måde – virkelig parfumeret og har en lys og moden frugt af hindbær, tranebær og ribs, men aftrykket fra fadene er meget beskeden med noget kanel, vanilje, chokolade og nogle balsamiske noter. Smagen er let, syrlig, parfumeret med en stram italiensk syre … lige præcis, som det skal være. Der er lys frugt med lidt jordbærsødme, hindbær og ribs … måske endda lidt sødlig citron, meget luftigt, let og lys, har saftige og lette tanniner, der ikke bider meget i munden, så mest af alt, er det bare en dejlig og stram italiensk Pinot Noir … og dermed 94 point."

6. Barolo Comune di Monforte DOCG 2019, Corsini
Vinen har en medium dyb rubinrød farve med granat orange toner. Dufter af kandiserede kirsebær, blommer, jordbær og hindbær. Kombineret med frugten kan du også smage mørkere noter af chokolade, hasselnødder, lakrids med strejf af krydderier, kanel og vanilje. Tanninerne er til stede, men udtørrer ikke ganen. Den fine syre spiller fint sammen med frugten og tanninerne og sikrer en lang eftersmag.

Det siger anmelderne om vinen: Houlberg - 5/7 stjerner - se anmeldelse her..
"I næsen er det en dejlig lys og parfumeret vin … godt med garvet læder, violer, timian, ribs, granatæbler, hindbær, lakridsrod, meget stringent syre, grønne blade og afbarkede grene … ren, klar og stram i betrækket på den rigtige Barolo måde suppleret med lidt vanilje og en smule mælkechokolade. Smagen er lys og tør … bitre lyse kirsebær, ribs og har samtidig knastørre tanniner, der robust og bestemt bemægtiger sig din mund og sammen med lidt lemon, citroner og de sure ribs giver masser bid samt modstand og sort-te bitterhed. Vinen er måske en lidt kantet Barolo, men også en ung knøs med masser af potentiale til lagring i kælderen. 92 point."

7. Barolo Bricco San Pietro DOCG 2019, Corsini
Vinen har en rubinrød farve med orange nuancer. Í duften er der tydelige blomsternoter og mørke bær samt kanel og vanilje fra fadet. Vinen er elegant og saftig og har noter af mørke bær, kaffe, lidt lakrids og peber. Tanninerne afbalanceres fint af syren. Denne komplekse og kraftfulde vin kan drikkes nu, men har også et stort gemmepotentiale.

Det siger anmelderne om vinen: Houlberg - 5,5/7 stjerner - se anmeldelse her..
"I næsen er denne Barolo langt mere sammenhængende end den foregående med tørret frugt, rosenblade, læder, svampe, fennikel, appelsinskal, nødder, skovbund, trøffel, østershatte suppleret med en smule frugtsødme, der lige binder tingene godt sammen med lidt medicinskab og ristede fadnoter med vanilje, kanel og chokolade. Det dufter virkelig godt og imponerende. Smagsmæssigt er denne Barolo sgu også langt mere kompleks, helstøbt, fin og sart med en livlig, rig, energisk frugt og ellers pænt tør med ribs, hindbær og granatæbler, lidt Campari bitterhed, lidt balsamiske noter, mens tanninerne er knastørre, fine, sarte, skarpe, men men på en lys, lækker og udtørrende måde. Sådan skal god Barolo skrues sammen og her får du bid for skillingen. 94 point."

8. Barolo Bussia DOCG 2019, Corsini
Lys rubin farve. En frisk og livlig næse af violer, fyldige kirsebær og blomme, mynte og fennikel og en knivspids eksotisk krydderi. I munden er vinen robust og velstruktureret; en kongevin med masser af saftig, mørk frugt, hvor frugtsødmen er indhyllet i plader af smidig tannin. Den har godt af noget luft, da den er ret ung, men der er ingen tvivl om dens kvalitet og evne til at ældes.

Det siger anmelderne om vinen: Houlberg - 6/7 stjerner - se anmeldelse her..
Duftmæssigt minder den meget om foregående … men en anelse mere luftig i udtrykket, men fortsat med læder, blomster, tørrede blomster, roser, violer, trøffel og en sart lys frugt af jordbær, ribs og hindbær og så diskret fadnoter med lakridskonfekt, vanilje, kanel, fennikel samt lakrids og ristede noter. I munden virker vinen mere finkornet, frugten ren, klar og bestemt lysere end foregående Barolo med masser af lyse og sure kirsebær, moreller, ribs, hindbær og grønne jordbær, hvilket så suppleres af lemon og sort te bitterhed. Det er let, lyst og virkelig tørt med ret stramme samt knastørre tanniner, der sætter sig øverst i ganen og denne syrlige, stringent og skolelærerindefaste facon. 95 point.