Pinot Nero 12-15, Voltumna
Om vinen
Vingården har flere marker som alle er placeret ca. 300 meter over havets overflade, og denne vin kommer fra den en mark der hovedsageligt er ler. Arbejdet i vinmarken sker ud fra en biodynamisk tilgang, hvor man tilstræber at skabe en bred biodiversitet omkring selve vinstokken uden brug af sprøjtemidler og pesticider. Denne vin er en Cuvee bestående af to meget varme årgange – nemlig 2012 og 2015. De to årgange er vinificeret på hver deres måde: 2012-årgangen er vinificeret i rustfri ståltank, medens 2015-årgangen har ligget på fad.
Bouqueten viser fra første øjeblik en spændende næse, hvor frugten ligger gemt bag noter af våd skovbund, svampe, pottemuld, samt noter af kostald og en anelse krudtrøg. Frugten er en anelse mørkere end Pinot Noir i ”klassisk forstand”, som man ser i Bourgogne. Dette giver også god mening – dels fordi der i Toscana er flere solskinstimer end i Bourgogne, men også fordi 2012 og 2015 var særdeles varme årgange. Dyb og fyldig blommesauce fylder bouqueten og balanceres samtidig med sarte noter af frisk hindbær. Hertil bærer vinen også præg af 2015-årgangens brug af fad med flotte nuancer af vanilje, der blødgør duften og pakker hele bouqueten ind i sarte krydrede noter.
Frugten giver på paletten skønne associationer til krydret chutneysauce. Men dette uden at den i munden virker sød og marmeladeagtig. Syrlige frugtnoter prikker drilsk på tungen og gør vinen saftig, mens de krydrede noter bibringer en udsøgt og behagelig varme i munden. På trods af at vinen har lavt tanninindhold virker den stadig forholdsvis tør men med solid og stram frugtsyre.
Læs mere om vinen her..
Producenten
Valeria og Marzio Politi er vinmagerne bag Voltumna. De har 2,5 ha vinmarker på deres ejendom på 5 ha, som er placeret i Dicomano i Mugello dalen nord for Firenze. Denne brede grønne dal, hvor floden Sieve går på kryds og tværs, afgrænses mod nord af de Toskanske Appeniner og mod syd af bjerget Monte Giove.
De stillede spørgsmål ved anvendelse af industrielt producerede pesticider i landbruget, og valgte at dyrke jorden biodynamisk i Voltumna, med den hensigt at lave vine, der er ‘så naturlige som muligt’.
Deres vine er baseret på druetyperne Sangiovese, Pinot Noir og Pinot Grigio, gæringen udføres med naturlig gær, og de færdige vine bliver ikke klareret eller filtreret
Læs mere om producenten her..
Det siger anmelderne om vinen
Houlbergs Vinblog: 4.5/7 points - læs hele anmeldelsen her...
"I munden viser vinen imidlertid sin styrke … meget blød, smooth, ganske vist med en moden frugt, kirsebær, brombær, blommer, men samtidig med nogen syre, der giver svag friskhed, mens tanninerne er tørre om end omgængelige. En lille kæk Pinot Noir sødme giver et bidrag til den gode, behagelige balance med lidt afdæmpede krydderier og let bitterhed i eftersmagen."