Barbera druen
Druesorten Barbera er udbredt i Piemonte, Lombardiet og forskellige regioner i det centrale Italien. I Piemonte er den udbredt i hele området, især i områderne omkring Asti og Alba. Barberadruen er rig på syre, men har praktisk talt ikke noget garvesyre. Druerne er dybrøde, hvilket også kendetegner vinen. Duften og smagen er med frugt, rosin, blomme og mørke kirsebær
Vinene drikkes normalt unge, men kan også fadlagres, hvilket giver mere fyldige vine.
Barbera-druen er mindre gammel end andre druesorter, der dyrkes i Piemonte, såsom Moscati, Grignolino og Nebbiolo. De første sikre skriftlige optegnelser går tilbage til slutningen af det 18. århundrede, selv om det er sandsynligt, at den grisa eller grisola, som Pier de Crescenzi beskrev i 1495, faktisk var Barbera. Dyrkningen af barbera er blevet udvidet betydeligt i årenes løb, og i dag er barbera den mest udbredte røde druesort i regionen og sammen med sangiovese den mest plantede druesort i Italien.
Vinene er klassificerede som enten DOC eller DOCG.